Brödbak...
publicerat i
Bak och mat;
Bakat mitt sillabröd idag. Det är som kavring men med mycket mer smak. Ett bröd som måste få ligga och mogna innan man äter det. Ska allt "riktigt" bröd göra för att få fram smakerna
Jag gör en deg som är lagom till fyra formar. Är inte lönt att göra en mindre omgång när det faktiskt tar en dag att baka det, och fyra formar fyller ju ugnen.
För att få brödet så där kompakt som jag vill ha det, lägger jag ett bakplåtspapper på formarna, sen en plåt på det och ovanpå en tyngd som gör att det inte kan jäsa upp. Jag tog stekpannan idag.
Nu har jag gjort precis som jag gör när jag läser en tidning, jag började från slutet....
Receptet på detta är då
200 gr linfrön
400 gr fint rågmjöl
25 gr (1 påse) hel kummin
6 dl kokhett starkt kaffe
Blanda ihop det här till en gröt, dra en plast över och låt stå tills det svalnat. Det tar sin lilla tid. Man kan förbereda detta tidigare. Det håller sig fräscht några dagar i kylen.
Nästa steg är
Den skållade gröten
6 dl kallt vatten
1 pkt jäst
500 gr fint rågmjöl
Kör ihop detta och låt det arbeta i maskinen en 10-15 min, sen får det stå och vila en timme ungefär
Blanda sen i
2 dl mörk sirap
250 gr farinsocker
1 kg (ca) vetemjöl
3 msk havssalt
Kör ihop, arbeta det i 10-15 min och sen vila en timme igen
Ta upp och dela degen, rätt kladdig faktiskt, i fyra delar, forma till till limpor och lägg i smorda formar. Jag smörjer med rapsolja. Jäs i 1 timme igen ungefär. Sen in i ugnen (bakplåtspapper, plåt och tyngd på) , 175 grader ca 1 timma. Jag kollar alltid med termometer, brödet ska ha en innertemperatur på 96-98 grader när det är klart.
Linda in brödet i plastfolie när det svalnat lite och låt det ligga så tills dagen efter.
Ett bröd som är jätte enkelt att baka, tar bara lite tid.
Det här brödet, västerbottenost, gubbröra och en god öl är inte så dumt :)