Mungbönan och Sergeant Pepper.....

publicerat i Hundar;

Lika gott väder för utomhusaktivitet som det var i förrgår, lika mysigt inomhusväder var det igår.
Var hemma hos Göran och Ninni på en lång förmiddagsfika. Dom bakar allt själva också, och så jättegott!
Ett bröd med kummin, sockerkaka med citron, lime och rosmarin och sen skorporna med lavendel mmmm så himla gott och mysigt! Så kul att byta recept och dessutom få tillgång till Ninnis örtagård och all kunskap.

Katten Nisse.....



Conrad har en kollega som kommer från Indien. Och dom byter recept och smakprover.
Fick hem färska dadlar en dag, ljusgula, söta och krispiga. Jättegoda! Lite så som jag minns att krikon var i konsistensen.
Sen var det då groddad mungböna. Smakar som sockerärtor när man plockar dom i landet. Och jättenyttiga!

Groddning:
Blötlägg torkade mungbönor 12 timmar. Häll sedan av vattnet, skölj ännu
en gång och plocka bort de bönor som inte har svällt.
Lägg sedan i en glasburk med silduk/myggnät som lock, fäst med gummisnodd (eller använd särskild groddningsburk). Ställ burken lutande
och täck över, eftersom de groddas bättre i mörker.
Låt de grodda 3-5 dagar, skölj två ggr/dag med ljummet vatten under groddningen.

Groddade mungbönor förvaras i kylskåp, och håller sig där drygt en vecka.

Våran Sergeant Pepper...




Och så Ester förstås...





Nydalas Majsan.....

publicerat i Katter;
Idag är det riktigt härligt fotoväder.
Ska ut i skogen en sväng med ryggsäck och kamera. Tog ett par bilder på Majsan.....




Frukostflingor á la Warg, pedanten Malin, go vårdpersonal å sherry......

publicerat i Allmänt;

Goda frukostflingor som är så enkla att göra själv

1 dl rapsolja
2 dl honung, mer eller mindre efter behag
Blanda och värm tills det blir flytande

Blanda efter Cajsas måtto ihop ca 2 liter av exempelvis:
havregryn, rågflingor, dinkelflingor, vetekli, solroskärnor, linfrön, nötter, russin, kokos, torkad frukt.....

Blanda sen ihop alltihop, lägg ut på långpanna, rosta i ugnen ca 20 min i 175 grader 

KLART
Så himla smidigt och gott!
 
Och min Malin....
Hon är verkligen pedant!
Så gott! Att hon är det menar jag. Har jag haft nytta av nu. Vid många andra tillfällen också naturligtvis, men nu tyckte hon väl att det var ett perfekt tillfälle att komma hem och sortera och rensa. Jag är opererad i näsan, inget gott alls, men det ska bli jätte bra! Får inte anstränga mig, utan ska ta det lugnt ett tag framåt . Så Malin tyckte att jag skulle sitta och titta medans hon gick igenom min bokhylla bl a. Kan ni se henne framför er.... jamen vad ska du med detta till.... och när tänker du läsa denna igen... har du sparat detta...varför har du så många...... och dom här små korten kanske du kan ha i en liten kartong... ja visst kunde jag ju det, men den lilla kartongen hade hon en stund innan sorterat bort och eldat upp i vedspisen, för den var väl hur onödig som helst....ordböcker är stenålders, hej å hå väck med dom......osv
Men visst är det gott och framför allt kul att rensa, fixa, göra om och möblera om hemma. Det är faktiskt inte så mycket som behövs för att hemmet ska få ett lyft och med det får man själv energi....

Och jag måste bara säga, vilken go vårdpersonal på öron-näsa-hals vårdavdelning
Kunde inte blivit bättre omhändertagen.


Och till sist en god sherry......

Ingredienser:

  • Saften av 4 stora apelsiner
  • Saften av 3 stora citroner
  • ¾ kg farin
  • 1 ¼ kg strösocker
  • ½ kg råg
  • en bit jäst, stor som en sockerbit
  • 4 l kokt kalltvatten

Blanda alla ingredienserna i en hink (ej plast el aluminium). Röres 2 ggr per dag i en veckas tid. Får sedan stå 3-4 veckor under lock (utan omrörning). Silas och tappas på flaskor.

Bör sedan lagras några månader innan förtäring.

Cajsa Warg......

publicerat i Allmänt;

Jag har fått ytterligare ett namn, utöver Raskens Ida. Cajsa Warg, man tager vad man haver.
Mina goa arbetskamrater på Restaurang Arken som är så käcka!

Så nu har jag bakat ett bröd, med just man tager vad man haver och sen blandar man i nässelfrön eller nässlor.
Grymt nyttigt!

Cajsa Wargs bröd blev denna gång

1 pkt jäst
1 liter vatten
1 msk salt
1 dl vetekli
lite olivolja
en dutt honung (grannen Görans)
5 dl rågmjöl av något slag
sen resten vetemjöl tills det känns bra
Nässlor efter behag

Låt degen vila, baka ut till 4 limpor, pensla med vatten och doppa i vetekli, låt sen jäsa länge tills dom är riktigt lätta, två limpor på var plåt
Lägg några snitt på tvären, sen skjuts in i ugnen en sisådär 35-40 min 200 grader, varmluft
Spraya gärna in lite vatten så blir det en godare skorpa på brödet
Låt svalna UTAN bakduk


Fil:Warg frontispiece.jpg

Från första upplagan av Cajsa Wargs första och enda kokbok Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber.

Tallnäs stiftsgård......

publicerat i Café Nydala;

STORT TACK till Hillevi som tog med hela personalstyrkan på Tallnäs stiftsgård för en "myskväll" hos oss!
Ert glada gäng och allt skratt värmde verkligen.
Och TACK igen för applåderna! Jag tror faktiskt att både jag och Eleonor rodnade lite då.
Det var mycket trevligt att ha er som gäster!





De små bilderna går att få större genom att klicka....